تحولات منطقه

آیین بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در استان خراسان رضوی همراه با تقدیر از برگزیدگان حوزه کتابخانه های عمومی و فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی برگزار شد.

آیین بزرگداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در خراسان رضوی برگزار شد
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین و به نقل از  اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان خراسان رضوی، در آیین بزرگداشت بیست و نهمین دوره هفته کتاب استان خراسان رضوی که با حضور مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور؛ حمیدرضا ترقی، عضو هیأت امنای کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور؛ حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین حسین زاده بحرینی، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی؛ محمدکمال سرویها، رئیس دفتر شورای نگهبان؛ حجت الاسلام و المسلمین حجت گنابادی نژاد، سرپرست معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائرین استانداری خراسان رضوی؛ حجت الاسلام محمدحسین ایزدی، رئیس دفتر شورای سیاستگذاری ائمه جمعه؛ مهدی قاسمی پور، رئیس اداره آموزش و پرورش استثنائی؛ عیسی صفری، رئیس سازمان بسیج عشایری سپاه امام رضا (ع) خراسان رضوی؛ محسن صابر، رئیس سازمان بسیج مداحان و هیئات مذهبی خراسان رضوی؛ فرمانداران و روسای انجمن کتابخانه های عمومی شهرستانها؛ خانواده  معظم شهید مدافع حرم محمدی مفرد و جمعی از اهالی رسانه و کتابداران برگزار شد، از کتابخوانان، کتابداران و خیرین استان خراسان رضوی تقدیر به عمل آمد.

در ابتدای  این مراسم مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور ضمن تبریک هفته کتاب گفت: امیدوارم رقم خوردن اتفاقات فرهنگی در هفته کتاب، مبدا و منشا برای اتفاقات خوب در حوزه کتاب و کتابخوانی باشد.
وی با بیان اینکه وظیفه ما توسعه فضاهای کتابخانه ای و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است، افزود: پیوستن حتی یک نفر به جمع کتابخوانان و اعضای کتابخانه ها باعث مسرت ما در راه رسیدن به اهدافمان است.
رمضانی با اشاره به اینکه فعالیت نهاد کتابخانه های عمومی کشور مبتنی بر سه عامل است، گفت: کتاب که به عنوان محور و مغز حرکت در این مسیر است، کتابخانه و کتابدار است. توجه به عنصر انسانی این عامل به عنوان ارکان اصلی چرخه کتابخانه ها باعث ارائه خدمات موثرتر و مفیدتر به جامعه می شود و هدف از برگزاری این قبیل برنامه ها را ارج نهادن به جایگاه کتابدار در جامعه است.
وی افزود: ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی صرفا متعلق به یک دستگاه نیست، بلکه تلاش و توجه تمامی مسئولین دغدغه مند در حوزه کتاب را طلب می کند. همکاری، همراهی و هم افزایی سایر دستگاه های اجرایی به ویژه آموزش و پرورش، دانشگاه ها و .. می تواند این مسیر را هموارتر کند و شاهد رشد کم و کیفی بیشتر و سریعتر در حوزه کتاب و کتابخوانی باشیم.
رمضانی در پایان پیگیری این همکاری و هم افزایی بین سایر دستگاه های اجرایی به عنوان یک مطالبه دوسویه خواستار شد و به معرفی کتاب «سند انتخاب» اثر محسن سام پرداخت.

در ادامه این مراسم حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ضمن خیر مقدم ویژه به مسئولین و مقامات استانی و خانواده معظم شهید محمدی گفت: هفته کتاب تنها برای برگزاری دورهمی کتاب محور نیست، بلکه به عنوان یک سال و تحویل سال فرهنگی با اهالی کتاب و کتابخانه های عمومی است. ما تلاش داریم حال کتابخوانی خوب باشد.
وی تصریح کرد: در این تحویل سال فرهنگی دو اتفاق مهم رخ می دهد که شامل ترسیم عملکرد یک سال گذشته و راه پیش روی است. همانطور که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در منظومه فکری خود نسبت به حوزه کتاب یک دیدگاه برجسته دارند و آن رفتن و رسیدن به ایران کتابخوان است، ما نیز برای رسیدن به ایران کتابخوان تلاش کرده ایم  از رکن آن یعنی خانواده کتابخوان شروع کنیم. بطور کلی برگزاری رویدادهای فرهنگی در خراسان رضوی که به همت کتابداران و کارکنان مجموعه کتابخانه های عمومی رخ داده است بر مبنای خانواده کتابخوان و تراز گام دوم انقلاب بوده است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با اشاره به اینکه بیانیه گام دوم انقلاب را بر اساس سه محور دنبال می کنیم، افزود: محور اول آگاهی بخشی، دانش افزایی و مهارت افزایی است، چرا که رهبر انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب به ایران قدرتمند اشاره می کنند و راه قدرتمند شدن دانایی است چراکه روی دیگر دانایی، توانایی است؛ محور دوم امید بخشی و رضایتمندی عموم مردم به ویژه مردم مناطق حاشیه ای، روستایی و محروم است؛ محور سوم خلق و ارتقای سرمایه اجتماعی است، همیشه شاهد این مساله بوده ایم که در این ایام هر کجا رویدادی کتاب محور اتفاق افتاده است، یک سرمایه اجتماعی خلق و ارتقاء پیدا کرده است.


مجموعه کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با اجرای بالغ بر ۵۰۰۰ رویداد کتابخانه ای با محوریت کتاب در ۲۲۲ کتابخانه عمومی در دوران کرونا باعث رقم خوردن اتفاق خوب فرهنگی بوده اند و حرکت پیش رونده ای در حوزه کتاب داشته اند.
وی با تشکر از تلاش ویژه مجموعه کتابخانه های عمومی استان گفت: این تلاشها باعث شد که در دوران کرونا کتاب صدرنشین اخبار رسانه های استان باشند و نتیجه آن کتابخوان تر شدن مردم خراسان رضوی در این دوره بوده است. هدف اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ برگزاری ۱۴۰۰۰ رویداد عمرانی، فرهنگی و ترویجی اعم از ساخت و توسعه فضاهای کتابخانه ای، رویدادهای کتاب محور و نگاه به کتاب در استان است، که با تلاش همکارانمان تنها در مدت ایام هفته کتاب شاهد برگزاری بالغ بر ۱۴۰۰ رویداد بوده ایم. تلاش و هدف اصلی از برگزاری این رویدادها طبق فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) وارد کردن کتاب به زندگی مردم است.
حجت الاسلام علی اکبر سبزیان افزود: بر خود وظیفه می دانم از ۶ گروه همیشه حاضر در عرصه کتاب تشکر ویژه ای داشته باشم، اول همکاران پرتلاش کتابدارم، افسران جبهه دانایی انقلاب اسلامی که به واقع پرچم کتاب و کتابخوانی را در استان برافراشته نگاه داشته اند؛ دوم، کارکنان ستاد اداره کل کتابخانه های عمومی استان که در ایام کرونا با وجود امکان استفاده از دورکاری به صورت ۱۰۰درصدی حضوری موثر و مفید داشتند؛ سوم، خیرین که به یقین می گویم استان خراسان رضوی پرچمدار استفاده از ظرفیت کمکهای مردمی و خیرین در توسعه فضاهای کتابخانه ای و ترویج فرهنگ کتابخوانی در کشور هستند و شاهد بر این ادعا آغاز به کار تشکل مجمع خیرین توسعه کتابخانه ها وترویج کتابخوانی خراسان رضوی است.
وی تصریح کرد: چهارم، اهالی رسانه و به ویژه صدا و سیمای مرکز خراسان رضوی،پایگاه های خبری که با همکاری و همراهی خود کتاب را صدرنشین اخبار استان نمودند؛ پنچم، مسئولین و مقامات استانی به ویژه فرمانداران پر تلاش شهرستانها و ششم نهاد کتابخانه های عمومی کشور و در رأس آن علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور که با تلاش و نگاه ویژه خود باعث فعال شدن کتابخانه ها و معرفی بیش از پیش آنها در جامعه شد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی از رقم خوردن چند رویداد فرهنگی مهم در روزهای آینده خبر داد و گفت: نمونه ای از رویدادهای فرهنگی شامل ایجاد حلقه های کتابخوانی در جامعه عشایر استان، تبدیل کردن چهارشنبه های امام رضایی به چهارشنبه های کتابخوانی که با برگزاری منبرهای کتاب در مساجد همزمان با هفته کتاب در حال برگزاری است و نهضت کتابخانه های سیار است، به  امید آنکه مجموعه این تلاشها زمینه ظهور حضرت مهدی(عج) را فراهم سازد.
حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین حسین زاده بحرینی، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خداوند را شاکرم که در این روز فرخنده در حضور خادمان کتاب و کتابخوانی هستم، گفت: واقعیت این است که در حوزه فرهنگ کتاب و کتابخوانی علیرغم تاکیدات و توصیه های رهبر انقلاب اسلامی در جایگاه مناسبی نیستیم. در واقع ایشان همواره متذکر مساله ای می شوند که همه ما با آن زندگی کرده ایم و به وضوح این مساله را لمس کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه سرگرم ارقام و آمار در سرانه مطالعه نباشید، افزود: در انفجار فضای مجازی در سالهای اخیر می توان هر نگاه، دیدن و خواندن را جز مطالعه دانست اما باید به مساله کیفیت این مطالعه توجه شود. در واقع سوال اصلی ما باید این باشد که ما از چشم خود به عنوان ابزار مطالعه چه بهره ای برده ایم و چه چیزی به اطلاعات و دانش ما اضافه شده است.
بحرینی با بیان اینکه جامعه ما به لحاظ کمی سرانه مطالعه در جایگاه نسبتا خوبی است، تاکید بر ارتقا این جایگاه در مساله کیفی سرانه مطالعه نمود.

حجت الاسلام و المسلمین حجت گنابادی نژاد، سرپرست معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائرین استانداری خراسان رضوی ضمن تبریک ایام هفته کتاب گفت: کتاب یک موضوع و نهاد کتابخانه های عمومی کشور یک سازمان است که جنس و فصل آنها فراگیر است. هدایت یک کشور و جامعه را نباید منفک از مساله کتاب و کتابخوانی بدانیم. در واقع کتابداران جزء هویت آفرینان یک جامعه هستند، کاساین که اندیشه و فکر را به نسلهای آینده منتقل می کنند و باعث انس جامعه با کتاب می شوند.
وی با بیان اینکه رونق کتاب و کتابخوانی باعث تعالی یک کشور و جامعه می شود، افزود: خدا را شاکریم در جامعه ای زندگی می کنیم که دستمایه آن در حوزه دین و فرهنگ با تاکید بر مساله کتاب و کتابخوانی است. تأثیرگذاری کتاب وکتابخوانی در تمامی لایه های اجتماعی به اندازه است که می توان نقش آن را در هدایت دینی، معرفی بزرگان و تاریخ یک ملت را در آن به وضوح دید.


گنابادی نژاد ضمن تشکر ویژه از جامعه کتابداران، افزود: تشکر ویژه از مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی می کنم چرا که خدمت کردن به مردم یک وظیفه است اما خدمت کردن در بحرانها است ارزش و اعتبار آن خدمت را بالا می برد. در دورانی که مردم نگران و مضطرب از شیوع ویروس کرونا با مرگ و زندگی در جدال بودند، کتابداران با انجام کارهای فرهنگی اعتبار و ارزش ویژه ای به خدمت کردن به جامعه دادند.
حمیدرضا ترقی، عضو هیأت امنای کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور ضمن تبریک هفته بسیج و کتاب و برگزاری مراسم گفت: در ربع قرن اخیر سعی داشته ام موضوع کتاب را از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را بررسی کنم، که در نهایت به سه محور مهم تقسیم بندی شد، اول، کتاب، توجه به نقش کتاب و کتابخانه در رشد و تمدن یک کشور؛ دوم، تولید کتاب، کتاب خوب و بد درایم، اگر بخواهیم کتاب خوب تولید و چاپ شود باید با دقت بیشتری به مساله ممیزی بپردازیم. در این قسمت صفحه آرایی، جلد و ظاهر زیبای کتاب و نحوه توزیع آن را نیز باید مد نظر قرار داد؛ محور سوم، فرهنگ کتابخوانی است، در برخی از کشورها فرهنگ کتابخوانی به خوبی جا افتاده است اما در کشور ما این مساله با کمی نامهربانی مواجه است.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بر نهضت کتابخوانی در کشور، افزود: توسعه فضاهای کتابخانه ای، راه اندازی رادیو کتاب و انس رفتن با کتاب در سنین پایین از همواره از تاکیدات ایشان بوده است.
ترقی در پایان به ارائه چند راه حل اعم از تخصیص یارانه کتاب، تشکیل شورایی عالی کتاب و تولید و توسعه کتابهای صوتی و دیجیتالی برای حرکت در مسیر کتاب و کتابخوانی پرداخت.

گفتی است، در این برنامه نقالی باعنوان فتح نامه توسط محمد جهان پا،  اجرای سرود توسط گروه رضوان و حضور مردان پرفورمنس طلایی و نقره ای نیز انجام شد.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.